Omdømmet er ekstremt viktig for alle selskaper. Uansett størrelse, uansett bransje. De aller fleste virksomheter jobber hardt for å gi forbrukerne og kundene et positivt inntrykk av selskapet. Uansett om du driver et bakeri, et spa eller et regnskapsfirma er det viktig at du følger med på hvordan kundene oppfatter selskapet ditt. Å følge med på omdømmet er selve grunnfjellet når det handler om å lage en effektiv strategi for omdømmestyring.
Å tilby kvalitetsprodukter eller -tjenester er naturligvis alfa og omega når du driver et godt selskap. Men selv i urolige tider, bør kvaliteten være det siste du går på kompromiss med.Enda bedre: Tilby kundene dine kvalitet som hever seg et hakk over den konkurrentene dine tilbyr. Ikke bare skaffer det deg markedsandeler, det skaffer deg garantert også et fantastisk godt omdømme.
Både Amazon og Storbritannias John Lewis har skjønt det. De har klart å bygge respekterte, verdenskjente merkevarer basert på velrenommert kundeservice. Du må aldri undervurdere betydningen av ditt eget selskaps kunderelasjoner. Som både John Lewis og Amazon har demonstrert med all mulig tydelighet: Å behandle kundene bra, gjør at de kommer igjen. Og igjen. Førsteklasses kundeservice gir selskapet positive anmeldelser og forbedrer selskapets omdømme.En av de beste måtene å bygge gode kundeforhold på handler om tilgjengelighet. Vær der når de trenger deg. Fordi de anser deg som ekspert på produktene eller tjenestene dine, er det deg de kommer til når de trenger informasjon, gode råd og ikke minst hjelp til å løse problemene sine. Vær ressursen de trenger! Belønningen heter kundelojalitet.
En av de enkleste måtene du kan ta vare på et positivt forhold til kundene dine på, er ved å regelmessig be dem om å si sin mening. Dette gir deg innsikt i hele kundereisen deres: I hva som gikk bra, om det var noe som gikk på tverke med produktet eller tjenesten du solgte – og hva som kan bli bedre til neste gang.En slik forespørsel kan komme på salgstidspunktet, på mail etterfølgende – eller i en telefonsamtale. Du kan også gjennomføre spørreundersøkelser på sosiale medier, noe som også gir deg verdifull informasjon om kundene i samme slengen. Vurder å tilby en rabatt eller annen godtgjørelse for å oppmuntre til deltakelse. Og for å få flere tilbakemeldinger.
Om du vil ha tak i morgendagens grønne forbrukere, som for eksempel bærekraftopptatte millennials og den hakket yngre Generation Z-gjengen, må du vise at selskapet er seg sitt samfunnsansvar bevisst.Stable på bena tydelige samfunnsansvarskampanjer – og kommuniser dem gjennom ulike kanaler. Du kan velge å inngå et samarbeid med en veldedig organisasjon eller donere deler av overskuddet til velgjørenhet. Uansett hva du gjør, sikre deg at kundene dine får vite om det!I tillegg kan du be kundene dine om deres synspunkter på sosiale problemstillinger. Det er en enkel og effektiv måte å vise at selskapet ditt engasjerer seg og bygge tillit hos kundene samtidig.
I vår digitale tidsalder er sosiale medier en selvsagt del av markedsføringsstrategien til en mindre eller halvstor bedrift. Ja, også for de store! Det er fordi det gir deg muligheten til proaktivt å snakke med selskapenes målgruppe.Når du bygger tillit og relasjoner på sosiale medier over tid, kan det vokse til å bli en toveis-kommunikasjon med kundene dine. Det er gull verdt for omdømmet.For å lykkes med å ta vare på et godt omdømme, er det to ting som er viktig. For det første må du være rask til å svare på kommentarer og spørsmål på selskapets profiler på sosiale medier. For det andre må du tilby ydmyke og rettidige løsninger på negativ omtale fra misfornøyde kunder.
I løpet av selskapets levetid kommer du til å jobbe med drøssevis av ulike folk og organisasjoner.Det er viktig at du tenker over hvem du samarbeider med. Uansett hvem de er, må de være omtrent på samme omdømmenivå som selskapet ditt. Du har ikke råd til å risikere at en samarbeidspartner trekker omdømmet ditt ned. Hold deg oppdatert – og sikre deg at du velger å jobbe med de riktige menneskene.
Det er ikke nok å ha et fantastisk omdømme blant kundene. Du må også høste anerkjennelse hos dine egne ansatte.Personalet er det mest verdifulle selskapet ditt har. Det er de som sørger for at hjulene går rundt. De har også innflytelse på selskapets omdømme, spesielt når de representerer selskapet på seminarer eller konferanser. På samme tid: Det er ikke veldig stor sjanse for at en ansatt som mistrives yter den kundeservicen du skaper et godt omdømme med.Sørg for at du behandler ansatte med respekt. Tilby dem rettferdige fordeler og lytt til bekymringene deres. Bare slik kan du opprettholde selskapets gode rykte.